Let op: Wegens corona worden speciale maatregelen genomen, lees hier meer.

 

Seven Seas Festival

Tickets »

Let op!De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Seminar 'Werelddans en wereldmuziek in Nederland'

GROTE ZAAL | Verschillende prijzen

World dance & music | seminar | performances | food | dj's | expo.

Nederland is klein maar herbergt veel talentvolle mensen van over de hele wereld, met ieder hun eigen culturele bagage. Die diversiteit vind je niet altijd terug in de programmering van schouwburgen en het aanbod van culturele instellingen. Als gevolg van globalisering veranderen de tradities in de landen van herkomst en de diaspora. Ook werelddans en wereldmuziek zijn in beweging, maar wat gebeurt daarmee in Nederland, waar de culturele sector continu opnieuw wordt uitgevonden? Werelddans en wereldmuziek worden nog steeds als de culturele expressie van minderheden gezien, terwijl de groep beoefenaars steeds groter wordt.

Dagpresentator
Jörgen Tjon A Fong 

12.30
Start Programma 


12.45-13.15 Keynotespeaker (EN):
King Edward Professor of Music Dr. Martin Stokes, Kings College London.
Het multicultureel burgerschap voorbij: muzikale vooruitzichten 
Martin Stokes’ werk focust zich op vragen over etniciteit, identiteit, globalisatie en de geschiedenis van etnomusicologie en volksmuziek. Hij is gespecialiseerd in het moderne Turkije en Egypte, met een bredere interesse in het Mediterrane gebied en Europa. Zijn artikel “Music and the Global Order” heeft in 2004 de Jaap Kunst Prijs gewonnen, zijn meest recente boek “The Republic of Love: Cultural Intimacy in Turkish Popular Music” won in 2010 de Merriam Prijs.

Panels
13.15-14.00 - Panel 1: Migranten en hun culturele bagage
De zoektocht naar de eigen roots en identiteit speelt bij werelddans en muziek een belangrijke rol. Niet alleen voor nieuwkomers, maar ook tot aan de inmiddels derde en vierde generatie. Sociale media zorgen ervoor dat de culturele ontwikkelingen in het thuisland binnen ieders bereik zijn. Welke tradities worden in stand gehouden? Is er ruimte voor deze kunstenaars om zich te ontwikkelen vanuit hun passie tot professionals, volgens Nederlandse begrippen? Met moderator Bart Barendregt en panelleden Marco van Baalen, Iye Echa, Joep Bor, Diederik Samwel en Maheshvari Autar.

14.00-15.00 - Panel 2: Traditionele genres en Nederlandse invloeden
Jonge generaties groeien op binnen twee of soms meerdere culturen. Zij zijn meesters in het blenden van diverse culturen samen met hun vrienden. Wat zijn de extra’s en de vernieuwingen die de werelddans en wereldmuziek van dit koude kikkerland mee krijgen? We kijken naar de nieuwe laag van kunstenaars, die zich bezighoudt met het experiment. Hoe worden zij ontvangen en is er een podium voor hen? Het talentontwikkelingstraject ‘Seven Seas Lab’ stimuleert ontmoeting tussen nieuwe makers. Met moderator Jasmijn Rana en panelleden Tjarda van Straten, Terry Agerkop, Feri de Geus, Nahim Avci en Amin Daci.

15.30-16.30 - Panel 3: Onderwijs en overdracht: professionalisering van de werelddans
Voor wereldmuziek bestaat er een professionele afdeling aan Codarts in Rotterdam; voor werelddans echter bestaat er geen hbo-kunstvakopleiding. Ondanks de vele beoefenaars loopt de werelddans achter waar het gaat om educatie. Zelfs in het wetenschappelijke onderzoek is werelddans onderbelicht. Stichting Monsoon zet zich in om een gezamenlijk platform voor werelddansers te creëren zodat ook hun stemmen kunnen worden gehoord. Met moderator Arnaud Kokosky Deforchaux en panelleden Laudie Vrancken, Amalia Deekman, Nita Liem, Naomie Pieter en Leo Spreksel. 

16.30 -17.30 - Panel 4: Cultureel divers beleid?
Het aantal groepen kunst beoefenende minderheden groeit, maar het beleid wordt hier niet op aangepast: veel projectsubsidies  hebben ‘vernieuwing’ als beslissende voorwaarde. Behoud van traditie komt dan niet in aanmerking. Zonder benodigde gelden staan deze kunstvormen echter altijd in achterafzalen en houden een “amateuristische” uitstraling. Welke kansen liggen er voor beleidsmakers en culturele instellingen in het vormen van passend beleid? Met moderator Jörgen Tjon A Fong en panelleden Fred Gales, Harrie van der Louw, Jeanneke den Boer, Rocky Tuhuteru en Sedat Bugdaci. 

Parels bij Panels
De panels worden voorafgegaan door inspirerende voorbeelden uit de praktijk die we hier parels noemen.

12.30 Shalini Bholasing 
Zangeres met een Indiase achtergrond. Zij heeft haar Indiase semi-klassieke vocale opleiding afgerond op Codarts en studeert op dit moment aan het Koninklijk Conservatorium.
15.30 Sitra Bonoo & Percy Muntslag 
Sitra is afgestudeerd in Indiase zang aan Codarts, en beoefent als danseres en dansdocent de Bharata Natyam (Zuid-Indiase tempeldans). Samen met de Surinaams-Nederlandse danser, balletpedagoog, choreograaf en acteur Percy Muntslag, laat zij een stuk uit Beyond Bharata Natyam.
14.00 Beeldverslag Festival Culturele Karavaan en Sacred Songs 
Culture Connection, onder leiding van  Jeanneke den Boer, presenteert de korte film De werkwijze van Sacred Songs tijdens Culturele Karavaan (2013, Utrecht). Een productie van Inspirencevideo & DB Consult
16.30 Seven Seas Lab 
Anima Jhagroe-Ruissen & Ferdy Karto. Een cross-over tussen een Indiase danseres en een muzikaal verhalenverteller. 

Workshops
Hou je van dansen en muziek uit alle windstreken doe dan mee met onze workshops. We hebben op het gebied van werelddans: De klassieke Noord-Indiase Kathak, de hippe afrostijl Azonto en Sjamil-stijl. Voor wereldmuziek kun je een workshop Afrikaans trommelen volgen, de Javaanse gamelan leren bespelen of kom naar de workshop ‘Ritmes uit het Midden-Oosten’. 

Workshopdocenten
13.15-14.00 Anima Jhagroe-Ruissen is dansdocent, creatief ondernemer van Aparna Events en Indiase Dansschool Niembooda. 

14.00-15.00 Collins Siaw is docent Azonto en Afro bij Beweigi. 

15.30-16.30 Sadik Yesil geeft een workshop Sjamil, dit is een verzetsdans voor onafhankelijkheid. 

13.15-14.00 Oké Sène is percussionist Djembé, Sabar, Doundoun, Sico, Bugerabu en de Seourouba en geeft percussielessen in het binnen- en buitenland. 

14.00-15.00 Manggar Megar: Surinaams-Javaanse gamelan: leer de verschillende instrumenten uit het gamelanorkest bespelen. 

15.30-16.30 Karim Darwish neemt je mee in de wereld van de darbuka; een vaastrommel. Al spelend op de darbuka maak je tijdens deze percussieworkshop kennis met verschillende ritmes.

Zaterdag 26 november
12.00 uur tot 19.00 uur Seminar (inclusief diner (food by Toet)
19.00 uur tot 22.00 uur Avondprogramma: Stars of the Seven Seas

Dagprogramma + diner + avondprogramma €15,-
Dagprogramma + diner + avondprogramma (studenten) €10,-
Alleen avondprogramma €5,-   
Alleen avondprogramma met Ooievaarspas €2,50