Gitaarfestival Den Haag 2017

Tickets »

Let op! De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-211998825 jaar Heeres Gitaarbouw

Za 25 nov | vanaf 14:00 | GEBOUW | middag €15 | avond €15 | combi €25

Workshops, lezingen, films en expositie maar vooral... véél gitaarmuziek!

Eindelijk is het zover, een heus Haags Gitaarfestival! De eerste editie staat in het teken van 25 jaar Heeres Gitaarbouw. Deze Haagse bouwer in hart en nieren begon in 1992 met het vervaardigen van staalsnarige gitaren. Inmiddels heeft hij vele Haagse en internationale helden voorzien van elektrische, klassieke, flamenco- en jazzgitaren.
Gedurende het hele festival is er een expositie van zijn werk, een film en zijn er workshops en lezingen.

Het festival wordt afgesloten met een serie korte concerten door Olaf Tarenskeen en Axel Hagen (jazz duo), Johan Frauenfelder en Arturo Ramon (flamenco duo), Marcio Philomena (jazz), Fernando Riscardo Cordas (klassiek) en Terence Hansen (double-neck steelstring en elektrisch).

Kaartverkoop
Middag €15 | Avond €15 | Combi €25

U kunt een middag-, avond-, of combinatiekaart kopen.
Naast het doorlopende programma in Het Diepe zijn er 's middags verschillende lezingen en workshops. Na het bestellen van een middag- of combinatiekaart ontvangt u per mail een formulier waarop u een middagprogrammavoorkeur kunt aangeven. Het is alleen mogelijk op een middagticket een tweede lezing of workshop te volgen als er nog ruimte is. Boek snel, want: vol=vol!

MIDDAGPROGRAMMA | vanaf 14:00 uur | meer informatie: scroll omlaag
14:30-15:15 uur: Lezing met spel: het dubbelhals project | Ketelhuis | Maximaal 50 deelnemers
15:00-15:40 uur: Workshop flamencogitaar (deel I) | Kleine Zaal
15:30-16:15 uur: Lezing met spel, Jazzgitaar: duo’s van de Roaring Twenties tot nu | Ketelhuis
16:00-16:40 uur: Workshop flamencogitaar (deel II) | Kleine Zaal
16:45-17:30 uur: Lezing met spel, The Poetic Guitar | Ketelhuis
17:00-17:45 uur: Lezing met spel, Imagicial | Kleine Zaal

AVONDPROGRAMMA | Grote Zaal vanaf 20:00 uur | meer informatie: scroll omlaag
20.00 uur: Inleiding festival door Richard Heeres
20:15 uur: Fernando Riscado Cordas (klassiek)
20:40 uur: Marcio Philomena (solo jazz)
21:00 uur: Terence Hansen (pop)
21.30 uur: Pauze
21:45 uur: duo Tarenskeen/Hagen (jazz)
22:15 uur: duo Frauenfelder/Ramón (flamenco)
23.00 uur: Slotwoord Richard Heeres en 'uitsmijter'.

INFORMATIE MIDDAGPROGRAMMA

In Het Diepe, doorlopend middagprogramma:

Tentoonstelling: Heeres Gitaarbouw
Richard Heeres is misschien het bekendst om zijn archtops maar bouwt ook klassieke en flamencogitaren, nylon jazzgitaren, elektrische gitaren, steelstrings en elektrische en akoestische bassen. Zijn werk kenmerkt zich door een uitzonderlijk hoge precisie en gebalanceerde klank. De tentoonstelling laat de ontwikkeling zien van zijn instrumenten door de tijd. Sommige exemplaren mogen worden bespeeld!

Film: Two Men and their Guitarz
Een balletje kan raar rollen. Deze korte documentaire laat zien hoe een ‘road trip’ door de Verenigde Staten en een scheur in een bovenblad leiden tot de ontmoeting van geestverwanten en het bouwen van een dubbelhals gitaar. (Jeanne van der Horst, 2017)

Film: Paco de Lucía: La Búsqueda
Een film over Paco de Lucia, de grootste flamencogitarist van de 20ste eeuw, en zijn bijdrage aan de flamencomuziek. Deze film, met veel van zijn prachtige muziek, bevat intieme (en soms hilarische) interviews en belicht de zes decennia lange carrière van de meester. (Francisco Sanchez Varela, 2014)

Lezingen en workshops

14:30-15:15 uur: Lezing met spel: het dubbelhals project | Ketelhuis
In 2009 kreeg gitaarbouwer Richard Heeres de opdracht een steelstring met twee kruisende halzen te bouwen voor de Amerikaanse muzikant Terence Hansen. Hierna volgde nog een opdracht, dit keer voor een elektrische uitvoering. Tijdens zijn presentatie vertelt de jubilaris van deze dag over de uitdagingen waar hij tegen aanliep bij het ontwerp en de constructie van deze gitaren. Was het wel zo’n goed idee de halzen afneembaar te maken? Terence Hansen zelf laat zien hoe hij het instrument bespeelt.
Richard Heeres is sinds 1992 gitaarbouwer. Zijn instrumenten worden internationaal door zowel professionals als amateurs hoog aangeslagen.

15:00-15:40 uur en 16:00-16:40 uur: Workshop flamencogitaar | Kleine Zaal
De rumba is één van de lichte basisvormen van de flamenco. Als je de rumba eenmaal beheerst, sla je je moeiteloos door vele klassiekers, van Bob Dylan tot Paco de Lucia. Vraag maar aan De Règâhs!
Johan Frauenfelder leert je tijdens deze 2 x 40 minuten durende workshop de basis van deze stijl. Ook word je ingewijd in het compás van de Soleares. Die vorm wordt gezien als de basis van de belangrijkste flamencostijlen en is onmisbaar voor een goed begrip van deze expressieve muziek. (max. 20 deelnemers)
Johan Frauenfelder is een van de bekendste en meest veelzijdige flamencogitaristen van Nederland. Hij staat met zijn voorstellingen al jaren voor uitverkochte zalen.

15:30-16:15 uur: Workshop Jazzgitaar: duo’s van de Roaring Twenties tot nu | Ketelhuis
Olaf Tarenskeen en Axel Hagen presenteren aan de hand van vele voorbeelden het ontstaan en de ontwikkeling van gitaarduo’s in jazzmuziek. Ze laten tijdens deze presentatie zien hoe de veranderingen in de jazzmuziek de verschillende speelstijlen teweeg brachten in de samenwerking tussen jazzgitaristen. In vogelvlucht horen we de belangrijkste jazzgitaarduos van de ‘20's tot aan de huidige tijd. Hiervoor maken ze gebruik van beeld- en geluidsfragmenten, maar geven ook duiding door middel van live spel. (max. 50 personen)
Olaf Tarenskeen en Axel Hagen zijn beiden docent en uitvoerend muzikant met een indrukwekkende staat van dienst. Ze staan regelmatig als duo op het podium.

16:45-17:30 uur: Lezing met spel, The Poetic Guitar | Ketelhuis
Gitarist Fernando Riscado Cordas bewerkte de complete liedcyclus ‘Dichterliebe’ van Robert Schumann. Dit huzarenstuk leidde tot de publicatie van zijn boek en cd ‘The Poetic Guitar’. Bij zijn onderzoek ontdekte hij de vier enig bekende gitaarcomposities van de 19e-eeuwse gitarist en componist Karel Arnoldus Craeijvanger. Tijdens deze lezing vertelt Fernando over zijn boek, het onderzoek en de keuzes die men moet maken bij het arrangeren van Schumanns stukken. Dit alles gelardeerd met zijn prachtige spel. (max. 50 personen)
Fernando Cordas is uitvoerend muzikant en docent aan het Koninklijk Conservatorium.

17:00-17:45 uur: Lezing met spel, Imagicial | Kleine Zaal
Daan van den Bergh lanceerde vorig jaar onder de naam Imagicial zijn album 'It was an Epoch’, dat door Progwereld is bewierookt om de creatieve en gevoelige manier van spelen. Ook de gelaagdheid van de soundscapes op het album door de inzet van synthesizers en samplers werd geprezen. Tijdens zijn optreden bij Gitaarfestval Den Haag legt Daan het creatieve proces uit, en belicht de interactie tussen mens en machine. Daarna wordt het album integraal uitgevoerd. (max. 50 personen)
Daan van den Bergh is gitaarleraar en uitvoerend muzikant.

AVONDPROGRAMMA | Grote Zaal vanaf 20:00 uur

20.00 uur: Inleiding festival door Richard Heeres

20:15 uur: Fernando Riscado Cordas (klassiek)
Deze toonaangevende hedendaagse gitarist wordt met name gerespecteerd om zijn virtuositeit, toonvorming, pakkende interpretaties en daarnaast zijn uitgebreide kennis van het 19e eeuwse gitaarrepertoire. Cordas studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, alwaar hij in 2003 cum laude, en met twee onderscheidingen zijn Mastertitel behaalde. Hij concerteert als solist of in ensembleverband op vele Europese podia.

20:40 uur: Marcio Philomena (solo jazz)
Marcio Philomena (Porto Alegre - Brazilië, 1987) studeerde aan het prestigieuze Berkley College of Music waar hij zijn "Professional Diploma in Performance” haalde. Hij is lid van het Berklee Global Jazz Institute en speelde met vele grote namen. In 2013 was hij finalist op het concours van het Montreux Jazz Festival. Marcio Philomena woont in Den Haag en bracht recent zijn debuutalbum ‘A Jornada’ uit.

21:00 uur: Terence Hansen (pop)
Deze gitarist uit Salt Lake City heeft een unieke techniek ontwikkeld op zijn dubbelhals gitaren. Terwijl hij zingt bespeelt hij beide halzen - die elkaar kruisen - met een tapping techniek van baslijnen, harmonieën en solo’s. De gitaren zijn uitgerust met synthesizers om piano, strijkers en blazers toe te voegen. Toch zijn de opvallende gitaren en manier van spelen onderschikt aan de composities van deze veelzijdige muzikant. Oordeel zelf!

21.30 uur: Pauze

21:45 uur: duo Tarenskeen/Hagen (jazz)
Olaf Tarenskeen en Axel Hagen, beide gitaristen uit de jazzmuziek, ontmoetten elkaar in een crossover project van het Gustave Klimt Strijkwartet. Sindsdien werken zij samen ten bate van het uitdiepen en het exploreren van deze duosetting, gebaseerd op traditionele, contemporary jazz en de veelzijdige klank van de semi-akoestisch versterkte gitaar.

22:15 uur: duo Frauenfelder/Ramón (flamenco)
Johan Frauenfelder en Arturo Ramón behoren tot de betere flamencogitaristen van Nederland. Ze komen beiden uit Den Haag en hebben beiden gestudeerd bij Paco Peña aan het conservatorium van Rotterdam. En beiden bespelen met veel liefde een Heeres gitaar! :-)
Johan Frauenfelder maakte meerdere solo cd s, trad op met talloze flamencogroepen en geniet momenteel grote bekendheid als frontman van theatergroep ‘De Règâhs’.
Artúro Ramón is een allround flamencogitarist die zijn sporen in binnen- en buitenland ruimschoots heeft verdiend. Hij geldt als een van de allerbeste sologitaristen en begeleidt moeiteloos de allerbeste zangers en dansers. Onder andere met zijn groep Primos del Norte.
Beide gitaristen zijn al heel lang bevriend en dat is te horen!

23.00 uur: Slotwoord Richard Heeres en 'uitsmijter'.