ENFF on tour: IN PRAISE OF NOTHING

Tickets »

Let op! De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988The Eastern Neighbours Film Festival

Di 25 sep | 18:30 | HET DIEPE | Online €10 | Kassa € 10 | Ooievaarspas 50%

Serbian feel good documentary by Boris Mitic, narrated by Iggy Pop.

"Pretty cool", said legendary Iggy Pop after narrating verses on amazing images shot in 70 countries by dozens of cinematographers around the world, in the outstanding cinematic meditation by the always lucid and surprizing Serbian director Boris Mitic.

Synopsis (ENG)
A feel good documentary and satirical parable about Nothing’s weekend on Earth, in which Nothing,tired of being misunderstood, runs away from home and comes to address us for the first and the last time. To be able to make a simple narration and give a chance to Nothing to express itself, director Boris Mitic undertook a massive research through 20.000 pages of the most eclectic bibliography ever used in a documentary film. Using an unique online platform, the documentary footage was brainstormed and filmed over 8 years by 62 cinematographers in 70 countries. The music was scored by cabaret grandmasters Pascal Comelade and the Tiger Lillies, while Iggy Pop lent his voice to Nothing addressing us in simple childish verse. (78 min)

Produced by: A Dribbling Pictures, Anti-Absurd, La Bete | Screenplay: Boris Mitic | Cinematography: 62 cinematographers incl. Roman Bondarchuk, Vitaly Mansky, Michael Glawogger | Editing: Boris Mitic

Samenvatting (NL)
'Niets' (Nothing) heeft zijn naam niet mee, maar is desondanks een ondernemend type. Moe van het onbegrip dat hem ten deel valt, loopt hij weg van huis en reist over acht gebergten en acht zeeën om ons te bezoeken, waarbij hij alles becommentariëert wat hij tegenkomt. In de cadans van korte rijmende zinnen komen leven en dood, de relatie tussen man en vrouw, politiek, en de betekenis van het bestaan voorbij. De wereld volgens Niets, een visie die alles omvat. Het is de gruizige stem van Iggy Pop die deze naïef-kritische monoloog voortstuwt. Het soms slepende, soms springerige ritme van zijn voordracht heeft zijn visuele tegenhanger in een opeenvolging van documentaire beelden van niets, overal ter wereld geschoten door 62 cameramensen. De ene keer sluiten ze aan bij de tekst, de andere keer zijn ze tegengesteld of blijft het gissen naar een mogelijke connectie. Het resultaat is een feelgood-documentaire over Niets, waarin gemeenplaatsen, diepe inzichten, poëtische beschouwingen en kleine mysteries worden gesmeed tot een onnavolgbaar, maar meeslepend geheel. (78 min)

Eastern Neighbours Film Festival presents the best recent films from East and South East Europe, mainly countries that are not yet members of the large EU family. Why Eastern Neighbours? The ENFF strives to get the Dutch and international audience in the Netherlands acquainted with the cinema and culture of their eastern neighbours. Find out more about this Festival on the ENNF website.

In Praise of Nothing (UK teaser) from Dribbling Pictures on Vimeo.