DNR Expositie | Anneke Zwolsman-Westing

Van fragiel tot robuust vilt

Vr 18 jan t/m dinsdag 5 mrt TEAROOM | Gratis

Een expositie over een intrigerend en duurzaam materiaal: vilt

Deze expositie is te zien van 18 januari tot 5 maart 2019

Expositie Anneke Zwolsman-Westing

Deze expositie gaat over een intrigerend en duurzaam materiaal: vilt. Een natuurlijk product met veel eigenschappen: isolerend, vuilafstotend, brandvertragend, akoestiek verbeterend. Intrigerend, omdat het wordt gemaakt van wol. De veelheid aan schapenrassen geeft een veelheid aan wolsoorten: van superzacht tot stug en hard. Ook is er verder niets nodig om er verbindingen en constructies mee te maken, behalve water en zeep; geen naald en draad, geen oven om het hard te maken, geen onzichtbare houtverbindingen. En fascinerend omdat het het oudste textiel is dat ooit is gevonden.

Vilt kent veel toepassingen, zowel voor het dagelijks gebruik als in de kunst, terwijl veel mensen alleen de associatie hebben met het vilt van de jaren zeventig. In deze expositie is de veelzijdigheid van vilt te zien en te voelen, van het hele fragiele tot het stevige robuuste vilt: kunst die je (soms) aan mag raken. Het werk is sterk grafisch, met duidelijke vormen en heldere lijnen.

Anneke Zwolsman-Westing (Bierum 1962) studeerde in 2001 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag als grafisch en typografisch vormgever. Een aantal jaren later ontdekte ze bij toeval het vilten en werd nieuwsgierig naar alle mogelijkheden van wol. Vervolgens heeft ze het ambacht bij diverse nationale en internationale vilters geleerd.

Naast vilter is ze ook grafisch vormgever. Beide gaat over kleuren kiezen, vormen ontwerpen en deze met elkaar verbinden. Daarnaast geeft ze viltworkshops in haar atelier.

Sinds april 2015 zit ze in het landelijk bestuur van de Nederlandse Viltvereniging – ViltKontaktGroep, waar ze zich onder andere sterk maakt voor meer erkenning van vilt als kunstvorm.

Tijdens de opening geeft Pieternel Peltenburg van Natuurlijk Kleurrijk een korte presentatie over de invloed van kleuren in een woon- en werkomgeving.