Let op: Wegens corona worden speciale maatregelen genomen, lees hier meer.

 

Cutting Edge Jazzfestival

Tickets »

Let op! De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Met onder meer het Amerikaanse superjazztrio The Bad Plus

Vr 17 mei |19:00 uur | GEBOUW | Online €20 | Kassa €22 | Student €11 | Ooievaarspas 50 % korting | Wap gratis

Zesde editie van dit avontuurlijke jazzfestival met klinkende namen uit de nationale en internationale jazzscène

Dit voorjaar strijkt het Cutting Edge Jazzfestival al weer voor de zesde keer neer in Den Haag, én voor de derde keer in De Nieuwe Regentes. Ook deze editie zoekt het Cutting Edge festival de grenzen op tussen jazz en andere muzikale genres en strijken klinkende namen uit de nationale én internationale jazzscene neer in dit unieke theater.

The Bad Plus
The Bad Plus ontstond eind jaren ’90 en was vanaf het begin moeilijk in een hokje te plaatsen. Het ensemble ontving wereldwijd lovende kritieken en wist snel een grote schare fans te verzamelen die vielen voor de creativiteit, het unieke geluid en niet geheel onbelangrijk, de energieke en indrukwekkende live optredens. Het trio gaat regelmatig bijzondere samenwerkingen aan waarbij ze de grenzen opzoeken en regels breken. Het resultaat? Muziek die genres overstijgt en waarbij de oneindige mogelijkheden van deze drie uitzonderlijke musici helemaal tot hun recht komen.

Het laatste album van The Bad Plus, Never Stop II, werd door Rolling Stone Magazine verkozen tot een van de 20 beste jazzalbums van 2018. Lees hier de review!

Vanoli/ Brederode / Roher 
Alhoewel Raphael Vanoli, Wolfert Brederode en Samuel Rohrer verschillende muzikale achtergronden hebben en zowel solo- als in zeer diverse ensembles spelen, hebben hun individuele muzikale visies toch verrassend veel raakvlakken. Omschrijvingen als vloeiend, aquatisch, donker en ongrijpbaar zijn vaak gehoorde termen in verband met hun werk. Dit inspireerde hen om het nieuwe project ‘Lemuria’, naar het verzonken mythische continent, te initiëren.
In Raphael’s werk speelt electronica een grote rol, terwijl Wolfert met voornamelijk akoestische middelen een eigen universum creëert. Samuel heeft een uniek semi-electronische set-up voor zichzelf gecreëerd. In dit project vermengen hun rollen zich en ontstaat er een eigenzinnig en tijdloos universum van atmosferische- en soms schurende klankwerelden, flarden van melodieën, en harmonieën die zowel vertrouwd als vervreemdend klinken.

Raphael Vanoli electric guitar, effects
Wolfert Brederode piano, effects
Samuel Rohrer drums, effects

Ambient post-jazz

Rembrandt Frerichs Trio
De avontuurlijke Haagse jazzpianist Rembrandt Frerichs die door Jazzmagazine werd omschreven als “One of the highlights of the North Sea Jazz Festival” treedt met zijn Rembrandt Frerichs Trio, met Tony Overwater en Vinsent Planjer, op tijdens het Cutting Edge Jazz Festival.

Jazzmagazine schreef over het meest recente album van het trio The Contemporary Fortepiano:Frerichs’ trio dwingt je met dit album je voor een geheel nieuwe klank open te stellen. Dat levert een fantastische luisterervaring op. Over sfeer gesproken: de instrumenten geven de nummers een warme klank en passen heel goed bij het intieme karakter dat de muziek van het Rembrandt Frerichs Trio altijd gekenmerkt heeft…. Het Rembrandt Frerichs Trio is er met ‘The Contemporary Fortepiano’ glansrijk in geslaagd muziek en instrumenten tot een prachtig geheel aaneen te smeden.

Amaguk
Amaguk is een driemensformatie die zijn basis heeft in Nederland. Opgericht door drie vrienden, met een gedeelde muzikale passie en een gezamenlijke drang naar een nieuwe manier van expressie en experimenten. De band speelt doordachte composities en hyper-energieke solo’s, gebaseerd op dansbare, elektronisch-achtige ritmes. Een out-of-the-box-band, met een ​​onvergelijkbare stijl en een muzikaal spectrum van gitaarrock tot kleurrijke avant-garde jazz.

Daniel Denis, gitarist van het trio Amaguk, kreeg eind maart de Erasmus Jazz Prijs 2019 voor beste solist. Over de gitarist zei de vakjury: “Een toegewijde en inspirerende muzikant met een uniek gevoel voor energie en een geweldige podiumpresentatie.”

Line up: Daniel Denis – elektrische gitaar en effecten, Alba Gil – altsaxofoon en toetsen, Alex Coulon – drums en percussie.

Sanem Kalfa & George Dumitriu
Van subtiel en meeslepend tot explosief en theatraal. De Turkse zangeres Sanem Kalfa en de Roemeense poly-instrumentalist George Dumitriu halen een enorme melodische creativiteit in elkaar naar boven. Turks verlangen, Braziliaanse melancholie, Italiaanse wijsheden, en Perzische liefdeslyriek vormen de bron van hun muzikale verkenningen. Het Amsterdamse duo is enorm virtuoos, maar in dialoog klinken ze even speels als intiem. Sanem Kalfa zingt behalve in haar Turkse moedertaal, ook in het Portugees, Italiaans en Engels. Ze maakte indruk op Quincy Jones die haar als juryvoorzitter de jazz-vocal award van de Montreux Jazz Competition gaf.

Line up: Sanem Kalfa – zang, elektronica, George Dumitriu – gitaar, altviool

Nittin Parree
De jonge Haagse drummer Nittin Parree (1996) studeert jazzmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij begon met drummen toen hij 10 jaar was. Hij kreeg les van onder ander van Erik Ineke, Stefan Kruger, Felix Schlarmann en Paul van Vossen. Art Blakey, Elvin Jones, Dexter Gordon en Joghn Coltrane waren zijn grootste voorbeelden. Nittin stelt voor Cutting Edge speciaal een band samen.

Jazzschool Den Haag
JAZZVOCALS: Vier vocalisten zullen als solist zingen uit het repertoire van ‘The American songbook’. Zij worden ondersteund door een soepele ritmesectie bestaande uit piano, bas, gitaar en drums.
De solist op tenorsax maakt de sound compleet.

‘The American songbook’ is de verzamelnaam voor de duizenden songs, die zijn geschreven door fameuze componisten en tekstdichters als Cole Porter, George & Ira Gershwin, Duke Ellington, Leonard Bernstein, Oscar Hammerstein, Jerome Kern, Irving Berlin, Harold Arlen, Johnny Mercer, Richard Rodgers & Lorenz Hart.

Vocal: Catherine van Zeeland, Nathalie ter Veer, Zsazsa Tavy, Jeroen Molenaar
Piano: Frank Hakhoff
Bas: Torsten Gosh
Gitaar: Doug Stringer
Drums: Sander Scholtus
Tenorsaxofoon: Jurriaan Smit

JACO, the Film
Exclusief te zien op Cutting Edge: ‘JACO, the film’, over een van de meest befaamde basgitaarspelers ter wereld: Jaco Pastorius, vooral bekend van Weather Report.
In deze spraakmakende film komen beroemde musici als Flea, Joni Mitchell, Sting, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Geddy Lee, Bootsy Collins, Carlos Santana, naast familieleden en vrienden aan het woord. Dit onthult het verhaal van Pastorius’ muziek, zijn leven, zijn ondergang en uiteindelijk de kwetsbaarheid van een groot artistiek genie.
Pastorius werd geproduceerd door Metallica’s Robert Trujillo in samenwerking met Passion Pictures.

Lees achtergronden over film en leven van Jaco Pastorius.

Naast de jazzoptredens zal er een doorlopende jazzfilm/documentaire over een internationaal bekende artiest worden getoond. En natuurlijk zorgen wij weer voor speciale jazzy hapjes en kun je hier en daar ook nog wel tegen een leuke verrassing aanlopen!

Het Cutting Edge Jazzfestival wordt georganiseerd in samenwerking met ProJazz