Let op: vanaf 1 juni gaat het theater beperkt open met proefvoorstellingen. Zodra het programma bekend is, vindt u hier meer informatie terug. Wegens corona worden speciale maatregelen genomen, lees hier meer.

 

DNR Expositie | Leidy van Leeuwen

13 sep t/m 5 nov TEAROOM | GRATIS

13 september om 17.00u t/m 5 november 2019

In een vage herinnering zie ik mijn tantes zitten, nooit met lege handen, altijd aan het werk. Naaiwerk, breiwerk, herstelwerk en op de zondagen, als al het nuttige gedaan was, werd er geborduurd. Ik deed graag mee. Smocken was het allermoeilijkst.

Smocken?  Ja, smocken. Wie weet nog wat dat is? Sterker, wie kàn het nog?

Smocken is een oude borduurtechniek waarmee je rek in de stof creëert zonder elastiek, vaak toegepast in kinderjurkjes.

Toen we in 2018 het thema ‘De nijdige tijd’ kozen in mijn kunstenaarsgroep Art coalitie, naar een gedicht van P.C.Hooft, wist ik dat ik mijn eerdere ‘smockwerken’ hier een thuis vonden. Ik wilde er meer maken en beter. De plasticiteit van de schaduwen van de plooien, de verschillende steken, stof met en zonder ruitje. Eindeloze variaties. Om ze beter te kunnen tekenen en schilderen, heb ik mezelf weer geleerd om te smockken.

Vóór deze smockwerken waren er bootjes en daarvoor jurkjes en meisjes, die ook in deze expo niet helemaal weg zijn. In mijn werk beperk ik mij niet tot 1 techniek. Afhankelijk van wat ik wil uitdrukken kies ik mijn materiaal. In tekeningen, schilderijen, grafiek, filmpjes en installaties kom ik tot een beeld. Meest eenvoudige, heldere, ingetogen beelden. De verbindende factor is mijn fascinatie voor verlies en verlangen.

Biografie

Leidy van Leeuwen studeerde recreatieplanologie en vervulde verschillende functies tijdens haar loopbaan bij de gemeente Den Haag. Halverwege haar leven begon ze de studie autonome beeldende kunst aan de avondopleiding van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Na haar afstuderen combineerde ze haar werk als manager met het maken van beeldende kunst. Sinds vijf jaar werkt ze fulltime als autonoom beeldend kunstenaar.