Let op: Wegens corona worden speciale maatregelen genomen, lees hier meer.

 

Wolfert Brederode Koninklijk Conservatorium Ensemble en het Tony Overwater Ensemble met leden van het New European Ensemble

Tickets »

Let op!De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Een muzikale reis langs de Oude Wereldzee

Za 14 dec | 20.15 uur GROTE ZAAL | Online €16 | Kassa €18 | Student €7 | Ooievaarspas 50%

Met onder meer Tony Overwater, Nizar Rohana, Maarten Ornstein, Rembrandt Frerichs en Ruven Ruppik

Het Wereldzee Ensemble van Tony Overwater neemt je mee op reis langs de Oude Wereldzee zoals de Middellandse zee vroeger genoemd werd. Muziek uit onder andere Palestina, Griekenland, Marokko, Spanje en Egypte komt voorbij en verbind zich met elkaar. Muziek van vroeger, muziek van nu. Voor deze gelegenheid wordt het Tony Overwater Ensemble aangevuld met leden van het New European Ensemble. Inspiratie voor het concert vormde het boek Om de Oude Wereldzee van Abraham Kuyper. In 1905 maakte Kuyper een reis door zestien landen rondom de Middellandse Zee. Een tocht van negen maanden en voor die tijd van ongekende proporties. In Om de Oude Wereldzee doet Kuyper zijn verslag en deelt hij zijn gedachten.

Tony Overwater is een muzikale wereldreiziger. De Boy Edgar winnende Jazzbassist, reist al meer dan 30 jaar de wereld over en neemt uit alle culturen iets mee. Met name zijn reizen door het Midden Oosten inspireerden hem om de Arabische klassieke muziek te studeren. In 2015 werd hij gevraagd muziek te maken voor de documentaireserie Om De Oude Wereldzee over de reizen van politicus Abraham Kuyper door de Orient. Hij richt het Wereldzee Ensemble op dat musici uit diverse stromingen en windhoeken samenbrengt om muziek te spelen die een beeldende reis vormen ‘Om de Oude Wereldzee’, de Middellandse zee.

Overwater selecteerde gerenommeerde musici die op een of andere manier verbonden zijn met de reizen die Kuyper maakte. De Palestijnse ud (Arabische luit) speler Nizar Rohana is met zijn kennis van de Arabische muziek een belangrijke kleur in dit ensemble. Maar zijn affiniteit met de westerse muziek geeft zijn spel een extra dimensie waardoor zijn samenspel met instrumenten als het harmonium en de forte piano extra diepgang krijgt. Klarinettist Maarten Ornstein heeft een jazz en klassieke achtergrond maar speelt ook Arabische muziek, onder andere met de Libanese zangeres Rima Khcheich. Daarnaast is hij gespecialiseerd in Balkan muziek. Rembrandt Frerichs is een pianist die zich niet beperkt tot de moderne piano maar juist ook de oudere instrumenten als de forte piano (18de eeuwse voorloper van de moderne piano) en het harmonium. Naast zijn jazz en klassieke scholing is Rembrandt ook sterk beïnvloed door de Arabische en Perzische muziekcultuur. Ruven Ruppik is een Duitse percussionist met een klassieke opleiding en specialisatie in Flamenco en Arabische percussie.

Programma:
Studenten Koninklijk Conservatorium Den Haag – werk van Wolfert Brederobe
Tony Overwater Ensemble met leden van het New European Ensemble  – Om De Oude Wereldzee
Nizar Rohana – ud
Rada Avcharova – viool
Natasja Grujic – viool 
Emlyn Stam – altviool
Willem Stam – cello
Maarten Ornstein – klarinet
Rembrandt Frerichs – forte piano en harmonium
Tony Overwater – contrabas en violone
Ruven Ruppik – percussie

Deze voorstelling is onderdeel van het festival Culture Unlimited. Bekijk alle informatie over het festival hier!