Let op: Wegens corona worden speciale maatregelen genomen, lees hier meer.

 

Rembrandt Frerichs Trio

Tickets »

Let op! De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Graffity Jazz | Albumpresentatie

Vr 17 jul | 21.15 uur GROTE ZAAL | €17,50 incl. drankje

‘In your face ... jazz’

Pianist en componist Rembrandt Frerichs gaat voor zijn 14e album Graffiti Jazz terug naar zijn Rotterdamse graffiti roots. Als ex-graffiti artist - met zelfs een kort verleden bij Buro Halt - is werken met spuitbussen geen onbekend terrein voor Rembrandt. Graffiti Jazz markeert een nieuwe stap in de voortdurende ontwikkeling van het Rembrandt Frerichs Trio, dat al 14 jaar op de internationale podia een graag geziene act is.


Graffiti Jazz

Een onverwacht verleden voor de Nederlandse top jazzpianist. In zijn jongere jaren is Rembrandt een fervent graffitispuiter geweest. In die periode kwam zijn artistieke ontwikkeling in een stroomversnelling. Hoewel hij zich de afgelopen twintig jaar is gaan richten op de jazz, is Rembrandt de ‘excitement’ van de graffiti nooit vergeten. Nu is de tijd rijp er muzikaal vorm aan te geven.

Met het album Graffiti Jazz geeft Rembrandt de opwinding en euforie van het illegaal graffiti spuiten muzikaal klank, vorm en ritme. Geïmproviseerde jazz klinkt als een gespoten graffitistuk. Jazz In your face. Uitgesproken muziek als de street art die je in wereldsteden ziet.

Zoals kunstenaar Banksy een werk door de shredder laat gaan, stopt Rembrandt op dit album jazzritmiek in de blender. Want: “Één van mijn middelen om hedendaagse jazz te vernieuwen is de kenmerkende ritmiek van juist dit trio. Gangbare jazzritmiek deconstrueer ik door langere maatsoorten, gebaseerd op poetry, op te voeren in de Jazz.”

Het trio neemt luisteraars mee in lange spanningsbogen in stukken als ‘Binnen zonder kloppen’ en ‘Skoeba’. Beide composities zijn nieuwe vondsten in een aanstekelijke, funky 19/8 beat.

Het album is opgenomen in de Duitse Fattoria de Musica studio. Daar zijn in twee dagen negen stukken opgenomen: acht nieuwe composities van Rembrandt plus de bekende hit ‘Fifty Ways to Leave Your Lover’ van Paul Simon. Rembrandt: “Dat stuk heeft een wereldberoemd drum intro van Steve Gadd, daar wilde ik iets nieuws tegenover zetten. Het is een prepared-piano versie ervan geworden.”

Rembrandt Frerichs Trio

Het Rembrandt Frerichs trio staat internationaal bekend om een brede blik en vernieuwende samenwerkingen die de jazz van nú een nieuwe richting geven. Het trio vervult een pioniersrol in het samenwerken met Europese top musici, zo gaven ze concerten met Paolo Fresu, Vincent Peirani, Norma Winstone, Sylvain Rifflet & Perico Sambeat.

Rembrandt presenteerde een album ‘Sehsucht’ in de legendarische jazzclub Birdland in New York in 2012. Zowel in 2007 als 2014 waren er Edison nominaties. Rembrandt Frerichs, Tony Overwater en Vinsent Planjer zijn een echte ‘working band’: ze repeteren wekelijks, en toeren al 14 jaar over de hele wereld. Als openingsact van het Taichun Jazz Festival (Taiwan) speelden ze voor 60.000 enthousiaste jazzliefhebbers. Een recent hoogtepunt was het double bill concert met Chick Corea in de legendarische jazzclub Ronnie Scott’s in Londen.

“Een van de hoogtepunten van het North Sea Jazz Festival” – Jazzism magazine

CREDITS
Rembrandt Frerichs- grandpiano & composer
Tony Overwater-acoustic Bass
Vinsent Planjer-drums
recorded by Stpehan van Wylick
Mixed by Fieke van der Hurk.
Mastered by Sander van der Heide
produced by Rembrandt Frerichs, Tony Overwater, Vinsent Planjer