Openbare repetitie | Terug naar je wortels in Segbroek

Tickets »

Let op! De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Litanies of Trees & Honderdduizend bomen Ensemble Klang, Sara Vrugt en gasten

Zo 10 okt | 15.00 uur | GROTE ZAAL | gratis |

Muziek, verhalen, een indrukwekkende documentaire en ondernemende Hagenaars

De natuur, vervuiling, het groen om ons heen, het eten dat we in onze mond stoppen. Het zijn hot topics. Iedereen heeft er een mening over en vaak willen we wel een positieve bijdrage leveren. Maar hoe? Vanmiddag laten kunstenaars tijdens dit inspirerende event zien en horen hoe zij die bijdrage leveren.

Muziek van Ensemble Klang
Het Haagse Ensemble Klang is samen met acht conservatoriumstudenten te horen met een uitvoering van Thoreau Day (2008) en Litanies of Trees (2019). Beide hedendaagse muziekstukken waarin de natuur en onze relatie tot die natuur centraal staan. Thoreau Day van componist Heiner Goebbels verwijst naar schrijver Henry David Thoreau, die in zijn wereldberoemde boek Walden zijn relatie met de natuur beschreef en daarin tot op de dag van vandaag mensen mee inspireert.

Litanies of Trees werd speciaal voor Ensemble Klang geschreven door de Amerikaans componist Keir Neuringer, die de inspiratie voor het stuk vond in de wandelingen die hij regelmatig maakt met zijn vijfjarige zoontje Emeri. Keir:"Last summer, in the midst of the pandemic, Ensemble Klang and I completed production on a greatly personal recording, a letter to my then five year old, Emiri, in the form of a musical canon entitled Litanies of Trees. Emiri features in an accompanying video work I created, romping through the woods near where we live. The final component of Litanies, composed a year earlier, was the recording of birdsong on a summer’s daybreak in those woods.

Litanies is personal, yes, but also rests in the social, cultural, spiritual, and biological relationships people have with trees. It thus has a kinship with Sara Vrugt’s installation 100,000 Trees, a large-scale work of fiber art created across a year with over a thousand participants, a huge embroidered tapestry in which our relationship to nature is depicted from multiple angles."

Over Ensemble Klang “Puur, compromisloos en meedogenloos…Ensemble Klang speelt alles even exact als intens en eerlijk. Met deze briljante kwaliteiten vestigt zij zichzelf definitief als een van de topensembles.” (NRC Handelsblad) Het zeskoppige Haagse Ensemble Klang ( de leden zijn bijna allemaal buurtgenoten van De Nieuwe Regentes), dat zichzelf omschrijft als sonic pioneers, ontstond ruim 15 jaar geleden toen de leden studeerden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Met haar optredens laat het ensemble een repertoire van speciaal voor haar gecreëerde werken horen, geschreven door onconventionele componisten als Heiner Goebbels, David Lang, Tom Johnson, Julia Wolfe, Michael Hersch, Kate Moore en Peter Adriaansz. Zonder dirigent maar met een stuwende ‘drive’ speelt Ensemble Klang complexe muziek die virtuoze precisie vereist, resulterend in ‘an impressive aural assault’ (Scottish Herald). www.ensembleklang.com

Over componist Keir Neuringer
Keir Neuringer (1976, New York), componist, saxofonist, schrijver en activist, studeerde onder meer aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier ontmoette hij de leden van Ensemble Klang die op het zelfde moment hun opleiding aan het Koninklijk Conservatorium volgden. Het gezelschap en de componist hebben sindsdien vaak samengewerkt. De muziek van Neuringer wordt gedefinieerd door een multidisciplinair karakter en is vaak sterk geëngageerd. Hij maakt onder meer deel uit van het free jazz collectief Irreversible Entenglements met Moor Mother. < Video Litanies of Trees: www.youtube.com/watch >