DNR Expo | Zijderoute door Meinsje de Paauw

Vanaf 11 maart te zien in Het Diepe

Vr 11 mrt | 17:00 uur | GEBOUW |

Meinsje schildert met restjes van zijde, zoals kleding en kapotte sjaaltjes

Hallo, mijn naam is Meinsje de Paauw

Ik schilder met restjes van zijde, bijv. resten van kapotte sjaaltjes en resten na het maken van kleding. Soms gebruik ik ook gedroogde bloemen, boomschors, blaadjes, papier. Deze techniek heeft zo zijn eigen problemen zoals het niet genoeg hebben van bepaalde stukjes, of niet voldoende stukjes van de juiste kleur hebben. Dat is de reden waarom mijn werk vaak kleine afmetingen heeft.

Als je twee grote stukken nodig hebt, voor bijv. de lucht, en je hebt niet genoeg, en je gebruikt twéé stukjes, dan blijf je altijd die afscheiding zien, daar moet je wat mee, en dát bepaald mede je compositie, het dwíngt je een bepaalde kant op. Maar het geeft je ook onverwachte schatten, omdat het al in de zijde zit, er ontstaat iets wat je niet zocht. Dát wil je dan sparen, maar is niet altijd ten gunste van het geheel en moet je het opofferen. Soms denk ik: ‘waarom schílder ik het niet gewóón, dan kan ik kleur, compositie etc zelf bepalen, je zet een streek en, húp, het staat er’. Tja, waarom…..

Zijde is een fantastisch product. Het was één van de eerste ruil- en betaalmiddelen. Er is niet voor niets ooit een ‘Zijderoute’ ontstaan. En het is, relatief, minder milieuonvriendelijk dan olieverf en acryl en verder….. alleen al het door je handen laten gaan van de lapjes en de restjes terwijl je bruikbare stukken uitzoekt en kleuren selecteert.... dat is zo inspirerend.

Het werken op deze manier lijkt soms op het werk van Tibetaanse monniken, die zandschilderingen maken, daar dágen mee bezig zijn, en het dan weer vernietigen. Ik ben ook vaak dagenlang bezig met een werk, wat ik dan, soms, ook vernietig. Niet om te leren dat niets blijvend is, hoewel dat als bijzaak wel een leermoment is, maar omdat ik niet tevreden ben met het resultaat. Soms lukt het ook in één keer, dat is dan een cadeautje.

Het is heel meditatief, het is vaak frustrerend maar als het lukt; ook heel bevredigend. En het is speels, verrassend, en oh ja…dit: zijde reflecteert de kleuren zo schitterend!