Klassiek in 't Ketelhuis

Tickets »

Let op! De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Rembrandt Frerichs & De Staalmeesters

zo 22 mei | 11:00 uur | KETELHUIS | € 20,00 | Ooievaarspas 50 %

Een hedendaagse ode aan Hollandse meesters

Vier musici uit de voorhoede van de klassieke muziek brengen een hedendaagse ode aan Hollandse meesters. De Staalmeesters van Rembrandt’s beroemde naamgenoot is de naamgever van dit ensemble. Rembrandt van Rijn was zijn tijd ver vooruit door niet de nadruk te leggen op de af te beelden personen maar op het schilderen zélf.

Op het portret zien we keurmeesters opkijken vanachter hun tafel. Rembrandt portretteerde hen alsof ze – gestoord door onze binnenkomst – van hun werk opkijken. Een geraffineerde manier om de scène te verlevendigen en de toeschouwer bij het schilderproces te betrekken.

Dát vindt componist Rembrandt Frerichs een prikkelend gegeven. Op eenzelfde manier gaat Rembrandt anno nu als muzikale illusionist te werk door de samenspelende musici centraal te stellen. Je zou het bijna vergeten, maar stel dat je in een tele-tijd machine zou kunnen reizen naar een concert van Beethoven of Mozart, dan zou opvallen dat Ludwig en Wolfgang vooral éigen werk speelden. Net als Beethoven en Mozart in hun tijd, is een concert van de Staalmeesters een klankbeleving van een op maat gesneden repertoire dat je van geen andere groep zult horen. Net zoals toen eigenlijk.

Met muzikale vrienden, violist Floor Le Coultre, altviolist Judith Wijzenbeek en de Engelsman Charles Watt op cello, klinkt van Frerichs’ eigen hand nieuwe stukken gecomponeerd voor specifiek déze musici. Ook hoor je Bach, 19e eeuws romantisch repertoire en modernen als Olivier Messiaen.

Kom luisteren hoe bij de Staalmeesters grenzen vervagen tussen klassiek en nú, oude en nieuwe muziek. Niet voor niets schreef Trouw over pianist Rembrandt Frerichs: ‘Hij maakt toekomstmuziek waarbij grenzen uit het oor verdwijnen’.

Dit concert wordt mede georganiseerd door Stichting Tonality
www.tonalitymusic.nl