Boi Akih | Storyteller

Tickets »

Let op! De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Vier verschillende culturele werelden samen in één muzikaal verhaal

Zo 16 okt | 15:00 uur | GROTE ZAAL | €18 incl. drankje | Ooievaarspas 50%

Moderne jazz en geïmproviseerde muziek verweefd met folktradities

De Nederland-Molukse zangeres Monica Akihary en gitarist-componist Niels Brouwer vormen samen het duo Boi Akih. Ze zijn thuis in muziektradities uit diverse windstreken, die ze verweven met moderne jazz en improvisatie. Daarbij werken ze samen met uiteenlopende musici en dichters. Deze zondag in Den Haag presenteren ze als kwartet hun jongste album Storyteller, een unieke samensmelting van jazz, improvisatie, klassieke-, Melanesische en West-Afrikaanse muziek. 

Voor Storyteller bouwde Niels Brouwer samen met wijlen muzikale soulmate Zoumana Diarra een unieke kora (Afrikaanse harp). Uitgebreid met een extensie met extra snaren is het van oorsprong diatonische instrument geschikt gemaakt voor de eclectische stukken van Boi Akih. Deze kora wordt nu bespeeld door Sekou Dioubate uit Guinee die zijn doorleefde kennis van de West-Afrikaanse muziektraditie in zijn spel graag koppelt aan uiteenlopende muzikale invloeden, net als Boi Akih. Met dezelfde muzikale nieuwsgierigheid beweegt blokfluitist Dodó Kis zich tussen stijlen en tradities. Zij heeft een achtergrond in zowel de klassieke- als geïmproviseerde muziek. De klanken van gitaar, kora en blokfluit vormen een natuurlijk geheel met het veelzijdige, warme stemgeluid van Monica Akihary die haar teksten deels in het Engels, deels in de bijna verdwenen Molukse taal Haruku schrijft. Vier nomadische geesten uit verschillende culturele werelden, die samen een wereld oproepen waar grenzen oplossen en afstanden tussen plekken, tijden en tradities niet lijken te bestaan. 

De muziek van Boi Akih is tijdloos en sprookjesachtig.”- Jazzism 

Monica Akihary -vocals,bass kalimba
Niels Brouwer -acoustic nylon seven string guitar, harp guitar
Sekou Dioubate- 35 string kora
Dodó Kis -soprano,alto, tenor and paetzold bass recorder