STEFFA

Tickets »

Let op! De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988'Als ze wilde, danste ze gewoon'

vr 7 okt | 20:15 uur | GROTE ZAAL | €18 incl. drankje | Ooievaarspas 50%

Deze voorstelling maakt deel uit van de serie DNR Flamenco.

Om 19:30 uur en na afloop van de voorstelling wordt de korte documentaire Flamenco Queer vertoond.

In moderne flamenco voorstelling STEFFA kruipt flamenco-ster Manuel Liñán in de huid van de Nederlandse danseres en balletpedagoge Steffa Wine.

In deze caleidoscopische voorstelling kruisen twee enerverende uiteenlopende levens elkaar imaginair in een opmerkelijk decor van bijzonder archiefmateriaal in een originele soundscape met live flamencozang en -gitaar. Manuel Liñán spiegelt zijn eigen zoektocht als mannelijke danser in de conservatieve flamencowereld aan de worsteling van Steffa Wine met haar verleden en eerzucht. Steffa Wine maakte voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog furore als flamencodanseres en was in heel Nederland tot in 1944 op tournee met haar Spaansche Dansavonden. Dat werd haar na de oorlog niet door iedereen in dank afgenomen.

STEFFA is een re-enactment van de controversiële voorstellingen die in WOII in de stadsschouwburgen van Nederland plaatsvonden. Wat maakt iemands identiteit? En hoe ver ga je, in je wens naar roem, om jezelf vorm te geven in een bedreigende omgeving?

Manuel Liñán onderzoekt aan de hand van Steffa Wine’s biografie het ontplooien van de menselijke identiteit.

Danser Manuel Liñán
Manuel Liñán (1980) is een internationaal gelauwerde ster, een virtuoze, innemende flamencodanser en choreograaf. In 2018 ontving Liñán de Nationale Dansprijs van het Spaanse Ministerie van Cultuur. Hij groeide op in het Zuid-Spaanse Granada in een sociaal conservatieve omgeving. In zijn recente, wereldwijd bejubelde werk ¡VIVA! brengt hij zijn onderzoek naar gender en identiteit in de dans een stap verder. Hij is de ideale danser voor deze voorstelling.

Om 19:30 uur en na afloop van STEFFA wordt de korte documentaire Flamenco Queer van Ana González en Frederick Bernas vertoond. De documentaire portretteert Manuel Liñán. Na drie decennia van het verbergen van zijn vrouwelijke impulsen, komt hij naar buiten om de conventies te tarten door zijn liefde voor het uitvoeren van flamenco - gekleed als vrouw - na te streven. Een oogstrelende film van een queer man die zich staande houdt in de conservatieve flamencoscene.

Credits
Regie en choreografie:
Susanne Marx
Dans en choreografie: Manuel Liñán Zang: María Marín
Gitaar: Francisco Vinuesa
Videodesign: Helle Lyshøj
Muzikale leiding: Kirsten Schötteldreier
Kostuums: Sasja Strengholt
Sounddesign: Salvador Breed en Kirsten Schötteldreier
Repetitor: Candela Murillo
Techniek: Martin Kaffarnik
Adviezen: Ernestina van de Noort en Peter van der Hoop

STEFFA is een coproductie van Stichting VET, Flamenco Biënnale Nederland en ITA en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, BNG Fonds en Fonds21.