Vengeance Is Mine, All Others Pay Cash

Tickets »

Let op! De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988DNR-Filmclub | Directed by Edwin (2021)

do 26 jan | 20:15 uur | GROTE ZAAL | €10 incl. drankje | Ooievaarspas 50%

A macho man struggling with impotence falls in love with a ruthless female fighter.

1 hr 45 min | Indonesia | In Indonesian with English subtitles 

In a society dominated by violence, a macho man struggling with impotence falls in love with a ruthless female fighter.

Edwin's entertaining thriller is a pulpy yet romantic film with perhaps the coolest film title in recent years, which also won the Golden Leopard at the Locarno Film Festival. Based on the popular novel by Eka Kurniawan - the first Indonesian writer nominated for the Booker Prize - this is a bombastic time capsule of 1980s Indonesia, all about the essence of masculinity. Ajo (Marthino Lio), rendered impotent by boyhood trauma, can't get it up, but he can raise his fists and earned a reputation as a daredevil who chases death to prove his manliness. Ajo's path to self-destruction is paved with hair-raising motorcycle duels and murder plots until he meets Iteung (Ladya Cheryl), a woman hired as a bodyguard for one of his targets. In many ways ironic, this adrenaline-fueled action film turns to the mystical and spiritual in the second half, becoming a serious and powerful critique of the trappings of masculinity.

Presented with an introduction. 

Edwin (born April 24, 1978) is an Indonesian film director, producer and screenwriter. He has won a total of four Citra Awards. For Vemgeance is Mine, he won Best Director and Best Adapted Screenplay (shared with Eka Kurniawan).

NEDERLANDS

Edwin's onderhoudende thriller is een "pulpy" maar romantische film met misschien wel de coolste filmtitel van de afgelopen jaren, die ook de Gouden Luipaard won op het filmfestival van Locarno. Gebaseerd op de populaire roman van Eka Kurniawan - de eerste Indonesische schrijver die werd genomineerd voor de Booker Prize - is dit een bombastische tijdscapsule van het Indonesië in de jaren tachtig die draait om de essentie van mannelijkheid. Ajo (Marthino Lio), impotent geworden door een jeugdtrauma, kan hem niet omhoog krijgen maar hij kan wel zijn vuisten heffen en heeft een reputatie opgebouwd als waaghals die de dood achterna gaat om zijn mannelijkheid te bewijzen. Ajo's pad naar zelfvernietiging is geplaveid met huiveringwekkende motorduels en moordcomplotten totdat hij Iteung (Ladya Cheryl) ontmoet, een vrouw die is ingehuurd als lijfwacht voor een van zijn doelwitten. In veel opzichten is het ironisch dat deze adrenaline-gevoede actiefilm in de tweede helft overgaat op het mystieke en spirituele, en een serieuze en krachtige kritiek wordt op de attributen van mannelijkheid.

Gepresenteerd met een inleiding.

Edwin (geboren 24 april 1978) is een Indonesische filmregisseur, producent en scenarioschrijver. Hij heeft in totaal vier Citra Awards gewonnen. Voor Vemgeance is Mine won hij Beste Regisseur en Beste Bewerkte Scenario (gedeeld met Eka Kurniawan).