Movies that Matter | Butterfly Vision | LET OP: zomertijd gaat in!

Tickets »

Let op! De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Maksym Nakonechnyi (2022), nagesprek met de zaal

Zo 26 mrt | 11:00 uur GROTE ZAAL | €10 inc. drankje | Ooievaarspas 50%

Rauw drama over de Oekraïense oorlog, indrukwekkend geacteerd | Ondertiteling Engels

NL
Na twee maanden als krijgsgevangene keert de Oekraïense militair Lilia terug naar haar man en familie. Maar het lukt haar niet aan haar trauma te ontsnappen, en bovendien blijkt ze zwanger van een van haar bewakers. Toch weigert Lilia een slachtoffer te zijn. Rauw drama, indrukwekkend geacteerd.

De Oekraïense dronepiloot Lilia – bijnaam ‘Vlinder’ – komt vrij na twee maanden als krijgsgevangene van pro-Russische separatisten in de regio Donbas. Haar bejubelde vrijlating wordt live op tv uitgezonden en ze wordt een nationale held maar al snel daalt de realiteit in. Haar overbezorgde moeder heeft geen idee hoe ze haar moet ondersteunen en haar man Tokha lukt het niet om een nieuwe band op te bouwen.

Als blijkt dat Lilia zwanger is nadat ze in gevangenschap is verkracht, trekt ze zich ogenschijnlijk helemaal terug in zichzelf. Ondertussen raakt Tokha steeds sterker betrokken bij een extreemrechtse knokploeg die Roma-kampen aanvalt. Maar ook al lijkt Lilia stoïcijns en gedeprimeerd, ze is vastbesloten zichzelf te bevrijden. Vertoond in de officiële selectie in Cannes 2022. Met een zeer indrukwekkende rol van Rita Burkovska die Lilia’s geestelijke nood én haar volharding uitbeeldt met een ingehouden angst en kwetsbaarheid.

11.00-12.45: Butterfly Vision
12.45-13.15: nagesprek

Ga naar het volledige programma

EN
After two months as a prisoner of war, Ukrainian military Lilia returns home to her husband and family. But she cannot escape her trauma, and on top of that turns out to be pregnant from one of her captivators. Yet, Lilia refuses to be a victim. Raw drama, impressively acted.

Ukrainian drone expert Lilia – nickname ‘Butterfly’ – is freed after having spent two months as a prisoner of pro-Russian separatists in the Donbas region. Her celebrated homecoming is shown on live television and she is a national hero, but soon reality sinks in. Her over-worrying mother has no idea how to comfort her, and her husband Tokha doesn’t know how to connect. 

When Lilia turns out to be pregnant from being raped while imprisoned, she seemingly withdraws into herself. Meanwhile, Tokha gets in deep with an ultra-right vigilante group attacking Roma camps. But even though Lilia appears stoic and depressed, she is determined to liberate herself. Shown in the official selection at Cannes 2022. With a very impressive performance by Rita Burkovska, who manages to visualize both Lilia’s mental torment and her determination with an understated anguish and vulnerability.

11.00-12.45: Butterfly Vision
12.45-13.15: aftertalk

Go to full program