Theo Nijland | En de rest is onzin

Tickets »

Let op!De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Tekstschrijver, componist, pianist, zanger en performer

Zo 17 mrt | 15.00 uur GROTE ZAAL | Online €16 | Kassa €18 | Ooievaarspas 50%

Theo Nijland gaat opnieuw alleen op pad met het theaterconcert "En de rest is onzin", om de zin van de onzin te scheiden.

Het bevalt Theo steeds beter alleen. En ook het publiek ziet en hoort hem blijkbaar het liefst een avond alleen aan de vleugel. Dat was te merken aan de enthousiaste reacties op zijn laatste solovoorstelling “Desalniettemin”. In “En de rest is onzin” scheidt hij, als een ober die aan tafel een zeetong fileert, de zin van de onzin. Hij zingt of zingzegt alles vanuit een totaal ongenuanceerd eigen gelijk, maar altijd scherp en grappig, melodieus en swingend.

Ik schrijf en zing dit niet

om niet totaal gedeprimeerd te raken

(zoals er cabaretiers zijn die beweren

dat ze lijden aan het leven, aan depressies

of verslavingen om daarmee te maskeren

dat ze eigenlijk nogal gewoontjes zijn).

 

Nee, dit liedje dient geen hoger doel

dan jullie er misschien mee te vermaken.

En de rest is onzin.

Veel mensen blijken zich in zijn liedjes te herkennen. Onverbloemd strooit Theo met intieme bekentenissen en lokt hij met mierzoet venijn de confrontatie uit met de toehoorder. Ook muzikaal valt er veel te genieten. Theo is een pianist met een eigen stijl. Zijn harmonieën moduleren prachtig, zijn melodieën stromen, zijn muziek kan enorm swingen en hij weet zijn spel zo te timen dat ieder woord van de tekst altijd spatzuiver op zijn plek valt. Zijn songteksten zijn zonder uitzondering ironisch, gevoelig, beklemmend, een tikje wonderlijk en vol onverwachte wendingen.
Theo kan zich soms in melancholie hullen en zijn publiek daarin meenemen. Maar dan opeens laat hij de vleugel kraken, barst hij los en slaat toe. Altijd brengt hij zijn verhalen glashelder en met humor over het voetlicht. Zijn soepele stem verbindt al die elementen. In zijn voorstelling doet zijn gelaatsuitdrukking de rest.

In 1997 ontving hij de Annie M.G. Schmidtprijs voor zijn liedje “Kaal” en werd hij twee keer genomineerd: voor de Vakprijs Filmmuziek van het Nederlands Filmfestival en voor de Liraprijs, een onderscheiding voor het beste scenario.
Zijn cd's “Masterclass” en “'t Begin van het Einde” werden beide genomineerd voor een Edison Kleinkunst. 
Zijn tweepersoonsmusical “Mijn leven als Theo Nijland” ontving De Mus op de Parade 2009, en het kinderlied “Zonder pyama aan” (tekst en muziek), uit de musical “Kees, de jongen”, kreeg een nominatie voor de Willem Wilminkprijs 2010.
In 2011 ontving hij (samen met Brigitte Kaandorp) de Annie M.G. Schmidtprijs nogmaals, ditmaal voor “Lente”, een lied van Brigitte Kaandorp, waarvoor hij de muziek schreef.
In 2015 kreeg hij de prestigieuze Groenman-taalprijs. Deze wordt elke twee jaar uitgereikt aan een Nederlandse of Vlaamse (media)persoonlijkheid, die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal.