Let op: vanaf 1 juni gaat het theater beperkt open met proefvoorstellingen. Zodra het programma bekend is, vindt u hier meer informatie terug. Wegens corona worden speciale maatregelen genomen, lees hier meer.

 

Theo Nijland | En de rest is onzin

Tickets »

Let op!De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Tekstschrijver, componist, pianist, zanger en performer

Zo 17 mrt | 15.00 uur GROTE ZAAL | Online €16 | Kassa €18 | Ooievaarspas 50%

Theo Nijland gaat opnieuw alleen op pad met het theaterconcert "En de rest is onzin", om de zin van de onzin te scheiden.

Het bevalt Theo steeds beter alleen. En ook het publiek ziet en hoort hem blijkbaar het liefst een avond alleen aan de vleugel. Dat was te merken aan de enthousiaste reacties op zijn laatste solovoorstelling 'Desalniettemin'. In 'En de rest is onzin' scheidt hij, als een ober die aan tafel een zeetong fileert, de zin van de onzin. Hij zingt of zingzegt alles vanuit een totaal ongenuanceerd eigen gelijk, maar altijd scherp en grappig, melodieus en swingend.

Onverbloemd strooit hij met intieme bekentenissen en lokt hij met mierzoet venijn de confrontatie uit met de toehoorder. Zijn harmonieën moduleren prachtig, zijn melodieën stromen, zijn muziek kan enorm swingen en hij weet zijn spel zo te timen dat ieder woord van de tekst altijd spatzuiver op zijn plek valt. Zijn songteksten zijn zonder uitzondering ironisch, gevoelig, beklemmend, een tikje wonderlijk en vol onverwachte wendingen.

Ik schrijf en zing dit niet

om niet totaal gedeprimeerd te raken

(zoals er cabaretiers zijn die beweren

dat ze lijden aan het leven, aan depressies

of verslavingen om daarmee te maskeren

dat ze eigenlijk nogal gewoontjes zijn).

Nee, dit liedje dient geen hoger doel

dan jullie er misschien mee te vermaken.

En de rest is onzin.

De Theaterkrant schreef over 'En de rest is onzin': "Nijlands liedjes en verhalen vechten stuk voor stuk om de prijs van ‘meest cynische’, ‘meest romantische’, of ‘zwierigste veeg uit de pan’ van de avond. En zijn steeds goed voor een brede grijns en bewondering voor het ambacht van de tekstschrijver. En diens pianospel, niet te vergeten."


Theo Nijland ontving onder meer twee keer de Annie M.G. Schmidtprijs (in 1997 en 2011) en werd in 2015 onderscheiden met de prestigieuze Groenman-taalprijs.