Cutting Edge Jazzfestival

Tickets »

Let op!De webshop sluit 1 uur voor de voorstelling. Neem contact op met de kassa via 070-2119988Met onder meer het Amerikaanse superjazztrio The Bad Plus

Vr 17 mei |19:00 uur | GEBOUW | Online €20 | Kassa €22 | Student €11 | Ooievaarspas 50 % korting

Zesde editie van dit avontuurlijke jazzfestival met klinkende namen uit de nationale en internationale jazzscène

Dit voorjaar strijkt het Cutting Edge Jazzfestival al weer voor de zesde keer neer in Den Haag, én voor de derde keer in De Nieuwe Regentes. Ook deze editie zoekt het Cutting Edge festival de grenzen op tussen jazz en andere muzikale genres en strijken klinkende namen uit de nationale én internationale jazzscene neer in dit unieke theater.

Het volledige programma wordt de komende weken bekend gemaakt, maar deze drie namen zijn in ieder geval al bevestigd:

The Bad Plus
The Bad Plus ontstond eind jaren ’90 en was vanaf het begin moeilijk in een hokje te plaatsen. Het ensemble ontving wereldwijd lovende kritieken en wist snel een grote schare fans te verzamelen die vielen voor de creativiteit, het unieke geluid en niet geheel onbelangrijk, de energieke en indrukwekkende live optredens. Het trio gaat regelmatig bijzondere samenwerkingen aan waarbij ze de grenzen opzoeken en regels breken. Het resultaat? Muziek die genres overstijgt en waarbij de oneindige mogelijkheden van deze drie uitzonderlijke musici helemaal tot hun recht komen.

Het laatste album van The Bad Plus, Never Stop II, werd door Rolling Stone Magazine verkozen tot een van de 20 beste jazzalbums van 2018. Lees hier de review!

Wolfert Brederode
Pianist Wolfert Brederode is sinds 1996 aan het werk als pianist en componist en heeft zich in zijn carrière ontwikkeld tot een van de meest onderscheidende en authentieke Nederlandse musici van zijn generatie. Zijn klank is verfijnd en geconcentreerd met een natuurlijke flow die constant op zoek is naar nieuwe invloeden en klanken.

Met ensembles zoals Nimbus, de Susanne Abbuehl Group, het Wolfert Brederode Quartet, Duo Lijbaart/Brederode, Batik en het Yuri Honing Acoustic Quartet, tourt Brederode door Europa, Azie, Canada, Australie, Midden- en Zuid-Amerika, het Midden Oosten en Afrika.

Recent was Bredorode onder meer te zien met het programma Ruins en Remains met Joost Lijbaart en het Matangi Quartet, waarover Jazz.nu schreef: “Want daarin zit de kracht van Ruins & Remains: de muziek is gebaseerd op vernietiging, maar heeft zo’n intrinsieke kracht dat de overblijfselen alle ruimte krijgen voor nieuw, ontluikend leven.”

Rembrandt Frerichs Trio
De avontuurlijke Haagse jazzpianist Rembrandt Frerichs die door Jazzmagazine werd omschreven als “One of the highlights of the North Sea Jazz Festival” treedt met zijn Rembrandt Frerichs Trio, met Tony Overwater en Vinsent Planjer, op tijdens het Cutting Edge Jazz Festival.

Jazzmagazine schreef over het meest recente album van het trio The Contemporary Fortepiano:Frerichs’ trio dwingt je met dit album je voor een geheel nieuwe klank open te stellen. Dat levert een fantastische luisterervaring op. Over sfeer gesproken: de instrumenten geven de nummers een warme klank en passen heel goed bij het intieme karakter dat de muziek van het Rembrandt Frerichs Trio altijd gekenmerkt heeft…. Het Rembrandt Frerichs Trio is er met ‘The Contemporary Fortepiano’ glansrijk in geslaagd muziek en instrumenten tot een prachtig geheel aaneen te smeden.

Amaguk
Amaguk is een driemensformatie die zijn basis heeft in Nederland. Opgericht door drie vrienden, met een gedeelde muzikale passie en een gezamenlijke drang naar een nieuwe manier van expressie en experimenten. De band speelt doordachte composities en hyper-energieke solo’s, gebaseerd op dansbare, elektronisch-achtige ritmes. Een out-of-the-box-band, met een ​​onvergelijkbare stijl en een muzikaal spectrum van gitaarrock tot kleurrijke avant-garde jazz.

Daniel Denis, gitarist van het trio Amaguk, kreeg eind maart de Erasmus Jazz Prijs 2019 voor beste solist. Over de gitarist zei de vakjury: “Een toegewijde en inspirerende muzikant met een uniek gevoel voor energie en een geweldige podiumpresentatie.”

Line up: Daniel Denis – elektrische gitaar en effecten, Alba Gil – altsaxofoon en toetsen, Alex Coulon – drums en percussie.

Sanem Kalfa & George Dumitriu
Van subtiel en meeslepend tot explosief en theatraal. De Turkse zangeres Sanem Kalfa en de Roemeense poly-instrumentalist George Dumitriu halen een enorme melodische creativiteit in elkaar naar boven. Turks verlangen, Braziliaanse melancholie, Italiaanse wijsheden, en Perzische liefdeslyriek vormen de bron van hun muzikale verkenningen. Het Amsterdamse duo is enorm virtuoos, maar in dialoog klinken ze even speels als intiem. Sanem Kalfa zingt behalve in haar Turkse moedertaal, ook in het Portugees, Italiaans en Engels. Ze maakte indruk op Quincy Jones die haar als juryvoorzitter de jazz-vocal award van de Montreux Jazz Competition gaf.

Line up: Sanem Kalfa – zang, elektronica, George Dumitriu – gitaar, altviool

Nittin Parree
De jonge Haagse drummer Nittin Parree (1996) studeert jazzmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij begon met drummen toen hij 10 jaar was. Hij kreeg les van onder ander van Erik Ineke, Stefan Kruger, Felix Schlarmann en Paul van Vossen. Art Blakey, Elvin Jones, Dexter Gordon en Joghn Coltrane waren zijn grootste voorbeelden. Nittin stelt voor Cutting Edge speciaal een band samen.

Naast de jazzoptredens zal er een doorlopende jazzfilm/documentaire over een internationaal bekende artiest worden getoond. En natuurlijk zorgen wij weer voor speciale jazzy hapjes en kun je hier en daar ook nog wel tegen een leuke verrassing aanlopenl

Het Cutting Edge Jazzfestival wordt georganiseerd in samenwerking met ProJazz