Viering 100 jarig bestaan van het gebouw

Op 24 april 1920 werd de eerste steen gelegd van De Regentes aan de Haagse Weimarstraat, destijds de grootste overdekte zwem- en badinrichting van Europa. Dit liet Theater De Nieuwe Regentes uiteraard niet ongemerkt voorbijgaan. Het is na een aantal sluitingen in de afgelopen eeuw uniek dat het gebouw steeds weer een doorstart maakte en nog altijd een belangrijke functie heeft voor buurt en stad. In het jubileumjaar stonden een boek, expositie, documentaire én een jubileumvoorstelling op het programma (door corona vertraagd).

Jarenlang konden buurtbewoners zonder douche bij De Regentes terecht voor een grondige wasbeurt in (stort)baden, onder de douches, en in de sauna. En nog dagelijks lopen Hagenaars en Hagenezen het pand binnen die hier hun eerste zwemles hadden of voor hun plezier of hun conditie het zwembad indoken. In de jaren 90 bleek het zwembad niet meer te kunnen voldoen aan de eisen die in die tijd aan een zwembad werden gesteld en werd het gesloten. In 2001 kreeg De Regentes definitief een nieuwe bestemming als theater. Na sluiting door bezuinigingen op cultuur in 2012, opende De Nieuwe Regentes in 2013 met de inzet van 100 vrijwilligers uit de buurt weer haar deuren. Inmiddels vervult het theater een belangrijk buurtfunctie en is het met haar diverse programma complementair aan het aanbod in de stad.

Artistiek leider Laudie Vrancken: “Samen met oud-bewoners van het pand, bezoekers, buurtbewoners, partners, aankomend en gevestigde (podium)kunstenaars, vrijwilligers en medewerkers wil DNR het 100 jarig bestaan van het gebouw groots vieren. Daarnaast onderstrepen we met het jubileum het belang van behoud van erfgoed en de meerwaarde van de culturele ontmoetingsplek die wij als theater voor en door de buurt, op de scheidslijn van ‘zand en veen’, vormen. De (Nieuwe) Regentes laat al 100 jaar onvergetelijke indrukken achter en daar willen we graag nog heel lang mee verder!

Jubileumprogramma 100 Jaar De Regentes | 2020-2021 |
25 april 2020 | Documentaire 'Van Water Naar Theater': Documentaire over 100 jaar ‘De Regentes’ i.s.m. Omroep West (geweest)
september 2020 | 10xDaan=MOED! (4+) | jeugdvoorstelling over niet durven en uiteindelijk toch dapper in het diepe springen. (geweest)
najaar 2020 | Presentatie Jubileumboek 'Van Water Naar Theater' https://www.denieuweregentes.nl/steun-ons/jubileumboek/ (geweest)
2021 | Opening Exposities
najaar 2021 | Jubileumvoorstelling Zand en Veen 5 XL, verhalen van bijzondere buurtbewoners en uit het oude zwembadverleden.

 

Foto: Alex Schröder

In de pers: https://indebuurt.nl/denhaag/genieten-van/toen-in/geschiedenis-zwembadde-regentes-bestaat-100-jaar~124251/