Baidar Al Basri op 25 januari te zien bij De Nieuwe Regentes

"Westerse operamuziek zing je met het hoofd, Arabische muziek vanuit het hart"

Zangeres Baidar Al Basri woont in het Regentessekwartier maar werd geboren in Bagdad. Met haar ouders woonde ze in Koeweit, Jemen en Syrië en uiteindelijk streek het gezin neer in Den Haag.
In een interview met Eric Korsten vertelt ze: “Drie weken na mijn geboorte vertrokken mijn ouders, mijn broers en zussen, met mij uit Bagdad, op de vlucht voor de toen al onderdrukkende teneur van het regime van Saddam Hoessein. Van dat vertrek uit mijn geboorteland, daar kan ik me, vanzelfsprekend, niets meer herinneren. Mijn vader week uit naar Koeweit, naar het naburige, kleine oliestaatje ten zuiden van Irak, dat een decennium later opeens onder de voet werd gelopen door het Irak van diezelfde Saddam Hoessein, dat daarna al snel weer door de geallieerden werd bevrijd in de daaropvolgende Golfoorlog. Al enige tijd daarvoor waren we vertrokken uit het emiraat. We zochten ons heil in Jemen, in het uiterste zuidelijke puntje van het Arabische schiereiland”.

Door toedoen van haar inmiddels 75-jarige vader Hamid, ud-speler, musicoloog en componist in Arabische muziek, kreeg ze muziek en dans van jongs af aan met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Hoewel haar hart aanvankelijk uitging naar sport, ballet en dans schreef ze zich in voor een operastudie aan het stedelijk conservatorium in de Jemenitische hoofdstad Sana’a. Het bleek een stap die haar uiteindelijk tot een opmerkelijke muzikale loopbaan leidde. Nadat ook Jemen niet het juiste toevluchtsoord voor het gezin Al-Basri was gebleken, werd in Damascus, Syrië, de volgende halteplaats in het doorgaans en vooral de laatste jaren licht-ontvlambare Midden-Oosten gevonden. In het conservatorium van de hoofdstad van dat land volgde de in de tussentijd groot geworden Baidar drie jaar lang een operaopleiding. In die tijd ontwikkelde ze zich tot een professioneel mezzosopraan en ze volgde er en passant een vierjarige opleiding dans en ballet. “De operastudie in Syrië is te vergelijken met conservatoriumopleidingen zoals die er in West-Europa en elders ook zijn”, zegt Badair over haar opleiding in Damascus. “Je krijgt er les over uiteenlopende Westerse opera’s, van Mozart tot Puccini en Verdi, en je kreeg er onderricht in de grote operastijlen van het Westen. Ten tijde van mijn studie heb ik onder meer deel uitgemaakt van de cast die de kameropera Dido en Aeneas van Henry Purcell opvoerde. Doordat ik, heel toevallig eigenlijk, een docent had die uit Rusland afkomstig was, kreeg mijn studie net een wat ander tintje dan gewoonlijk was”.

Ook Damascus bleek, bij nader inzien, niet meer dan een nuttige maar veredelde tussenstop voor de Basri’s. “Mijn vader ondervond, net als eerder in Irak, morele problemen. Hij taxeerde na een verkennend bezoek aan Nederland in zijn zoektocht naar een leven in vrijheid ons land als een fijn land om te wonen. Een land dat in zijn ogen in ieder geval fijner zou zijn dan Duitsland of Frankrijk bijvoorbeeld. Nederland was volgens zijn oordeel een land van rust en vrijheid, en Den Haag een stad van vrede”, aldus de mezzosopraan. Aanvankelijk verbleven de Basri’s in asielcentra, maar in 1997 werd in de stad Den Haag de volgende stopplaats voor het zeshoofdige gezin, een stad die, tot nu toe, hun eindhalte is gebleken. Eenmaal in Nederland vestigde de familie zich in het Regentessekwartier. En Baidar besloot aan het diploma dat ze aan het conservatorium van Damascus had behaald, verdieping te geven door zich aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag twee jaar lang in klassieke operazang te specialiseren in de operaklas van deze opleiding.

Lees het gehele interview dat Eric Korsten met Baider al Basri had hier

Concert Baider al Basri 25 januari | Rabi’ah the Sufi Woman
Baider al Basri mag gezien worden als een unieke zangeres, een talent dat gekoesterd wordt door onder meer Laudie Vrancken (artistiek leider De Nieuwe Regentes) die blij is Baider weer op het podium te hebben. "Baider al Basri is een waanzinnige zangeres die wereldwijd een groot publiek aanspreekt. Een bijzondere vrouw uit onze eigen wijk die ik de afgelopen jaren heb zien groeien naar de zangeres die ze nu is. Ik ben ontzettend blij dat ze eindelijk weer bij ons op het podium staat!". 

Baider al Basri zal optreden met Rabi’ah the Sufi Woman, een nieuwe creatie van Osama Abdulrasol die zich liet inspireren door Rabi’ah El Adawiyah (Rabia Basri), de eerste vrouwelijke soefi-dichteres. Osama componeerde muziek bij oude teksten over deze Islamitische heilige, die geboren werd in de Iraakse stad Basra, ergens tussen het jaar 95 en 99 van de Islamitische kalender.

Za 25 jan | 20.15 GROTE ZAAL | Online €15 | Kassa €17 | Ooievaarspas 50% | Tickets