"Deze plek is heel goed voor mij geweest."

Interview met Mark Buijs

Geschreven door Carla de Vries.

"Deze plek is heel goed voor mij geweest"

Hij is niet meer 'dat jongetje met die grote ogen'. Dankzij de verantwoordelijkheden die hij bij DNR kreeg is hij volgens eigen zeggen heel erg gegroeid, zakelijk én persoonlijk. Nu is het tijd voor een volgende stap. Aan het woord is Mark Buijs.

Sprong in het diepe
Ik was nooit zo bezig met theater, meer met beurzen en evenementen. Ik zocht voor mijn studie media en entertainmentmanagement een stageplek en solliciteerde onder meer bij DNR. Na een gesprek met Marijke Reuvers en Ariane Aris (voormalig zakelijk leider en teamleider productie, CdV) werd Mark meteen gevraagd of hij 'dit weekend' kon werken. Toen hij voor het eerst meeliep bij een voorstelling wist hij: dit heb ik nodig.

Toen werd gezegd dat hij het de volgende keer alleen mocht doen, was Mark om. “Ik was verrast over de verantwoordelijkheid die ik kreeg en door de sfeer. Ik wist nog niet veel, maar je komt een eind door gewoon dingen te vragen. Wat dat betreft had ik het geluk dat Alfred en destijds Maurits Koenen altijd klaar stonden.” Toen Ariane stopte werd hij interim teamleider productie, nota bene nog in zijn stageperiode. Het zegt genoeg. “Het was een spannende, maar ook een mooie tijd. Er kwamen meer taken bij en ik vond het allemaal erg leuk. Zo leuk dat ik geen tijd had voor mijn stageverslag. Toen ik het eindelijk inleverde vond men het voldoende, dat hield niet over, maar men was wel onder de indruk van alles wat ik had gedaan. “Nu mijn scriptie nog”, grapt hij. “Ik heb uitstel gekregen, maar ik ga mijn opleiding zeker met een scriptie afronden.”

Meer en meer
De taken van Mark werden uitgebreid met bedrijfsleiding en veiligheid, inmiddels als zzp'er. “Als zzp'er heb je meer opdrachtgevers nodig. Via Berber kwam ik terecht bij Koomans poppentheater, als reistheaterassistent. Heel leuk, 's morgens erg vroeg naar scholen, dat wel, maar de reacties van de kinderen, vooral bij onverwachte dingen, zijn geweldig.” Een tweede goede leerschool.

Teveel
Mark dacht er al een poosje over na, maar toen hij na de zomer weer bij DNR binnenstapte, wist hij het zeker: het is tijd voor iets anders. “Ik ga op zoek naar een baan voor bij voorkeur 32 uur. Dan heb ik meer rust, ik voel dat ik dat de komende tijd nodig heb. Het onverwachte, het ongestructureerde werk bij DNR gaat me, hoe leuk het ook is, opbreken. Het is ook wel mijn eigen schuld, ik was altijd bereikbaar en vind het erg moeilijk om nee te zeggen. Je wilt natuurlijk dat alles gladjes verloopt. Maar er gaan heel veel uren in zitten, zeker als je ook alle voorbereidingen van producties meetelt.”

Gamen
Mark heeft sollicitaties uitstaan bij Apple en bij Cool Blue. “Dat zijn wellicht niet de bedrijven waar ik mijn leven lang wil blijven, maar dan kan ik op mijn gemak uitvinden wat ik het liefst wil. Ik had misschien verder moeten gaan met creativiteit, ik houd bijv. erg van tekenen. Ik ben toen, vóór mijn huidige studie, mbo vormgeving, ontwerp en architectuur gaan doen, maar dat was het ook niet.” Het is dus voor Mark nog even zoeken, maar alle tekenen wijzen erop dat hij het wel gaat redden. Eerst wat rust en meer structuur. En wat vaker gamen, want dat is zijn grote hobby. “World of warcraft, of MMO. Dat staat voor massively multiplayer online game, een type computerspel waarbij meerdere spelers met elkaar spelen. Je voert met anderen missies uit. Twee jaar geleden ben ik naar Denemarken geweest, op bezoek bij mede-gamers. Dat is toch gaaf!”

Hij zal DNR missen. “Ik kom zeker regelmatig naar voorstellingen kijken, en dat terwijl ik geen theatermens was...”. Omdat hij dit bedrijf “want het ís een bedrijf” zo'n warm hart toedraagt, heeft hij nog een tip. “Blijf communiceren, er wordt nog onvoldoende informatie uitgewisseld. En spreek elkaar aan op dingen die beter kunnen. We willen immers allemaal het beste resultaat!”