Zaalverhuur

Geschiedenis van het pand

Het pand waarin De Nieuwe Regentes is gehuisvest, dateert uit 1920. Toen was het de grootste overdekte zwem- en badinrichting van Europa. Uiteindelijk werd het zwembad in 1995 gesloten nadat het niet meer aan de eisen van de tijd voldeed. Maar wat er dan met het mooie pand moest gebeuren?

Al snel ontstond het idee de ruimte te gebruiken voor theatervoorstellingen en in juni 1996 gaat de eerste theatervoorstelling 'Maanlicht en Rozen' in première op de bodem van het voormalig zwembad.  Als datzelfde jaar blijkt dat de Koninklijke Schouwburg haar deuren twee jaar moet sluiten vanwege werkzaamheden en het Nationale Toneel dus zonder podium zit, valt het oog snel op De Regentes als de perfecte alternatieve locatie. In de twee jaar dat het Nationale Toneel gebruik maakt van De Regentes verandert het oude zwembad langzaam in een echt theater. Zo wordt de gevel aangepakt en, niet geheel onbelangrijk, wordt er een theatervloer over de zwembadbodem gelegd. 

Als het Nationale Theater in 1998 weer vertrekt naar de Koninklijke Schouwburg is er achter de schermen ondertussen veel werk verzet om het pand als theater te behouden en opent Stichting Theater De Regentes voor het eerst haar deuren. Vanaf dat moment tot nu, als theater De Nieuwe Regentes, wordt er nog flink geïnvesteerd om het gebouw als volwaardig theater te laten draaien, te onderhouden en te renoveren.

Het pand doet al jaren geen dienst meer als zwembad, maar de bijzondere architectuur en de authenticiteit van het gebouw zijn nog duidelijk herkenbaar in bijvoorbeeld de gevel en het tegelwerk. Zo zijn in de Grote zaal (de voormalige zwembadhal) de kleedhokken, karakteristieke betegeling en balustrades bewaard gebleven terwijl het Ketelhuis (de voormalige ketelruimte) een ruwer industrieel karakter heeft. Pronkstuk van De Nieuwe Regentes is het Diepe (voorheen het bassin van het zwembad) waarbij de originele zwembadvloer bewaard is gebleven. Bezoekers en artiesten omschrijven de sfeer als een Off Broadway theater. Geen pluche en tapijt, wel een rauwe monumentale omgeving die een onvergetelijke indruk achterlaat.

De Nieuwe Regentes verhuurt de volgende zalen: Grote Zaal, Kleine Zaal, Ketelhuis, Het Diepe en de Studio. Tevens zijn de Tearoom en foyer te huur.

Culturele verhuur 

Theater De Nieuwe Regentes verhuurt zalen voor culturele activiteiten van zowel professionele makers als amateurgezelschappen. Zo worden onze ruimtes regelmatig verhuurd voor concerten, (dans)voorstellingen, repetities, schoolmusicals en festivals.

Voor meer informatie over de mogelijkheden en prijzen kunt u contact opnemen met Mitchel Aldus via verhuur@denieuweregentes.nl of 070-2119988.
Let op: Aanvragen voor verhuring in het kader van culturele activiteiten moeten minimaal drie maanden van tevoren worden ingediend. I.v.m. de zomersluiting van 27 juli tm 26 augustus worden alleen nog maar aanvragen voor na 26 augustus in behandeling genomen. 

Zakelijke verhuur 

Het bijzondere gebouw van De Nieuwe Regentes leent zich ook voor zakelijke evenementen zoals congressen, zakelijke ontvangsten, vergaderingen personeelsbijeenkomsten etc.
Voor meer informatie over zakelijk verhuur kunt u contact opnemen met Mitchel Aldus via verhuur@denieuweregentes.nl of 070-2119988.